Hírek

Elérhetőségek

Kovászolt kenyérsütés régen és ma

kenyér
Dátum
Helyszín
Jásztelek, Művelődési Ház
Szervező
Turócziné Edina

Kovászolt kenyértésztákat készítünk teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből és fehér királybúzalisztből, melyekből aztán lángost, kenyérlepényt, zsömléket és kenyereket sütünk otthoni körülmények között. Közben készítünk napraforgótejfölt a kenyérfélékhez. Mindenki vihet haza friss anyakovászt az otthoni sütés elkezdéséhez, amihez szükséges egy kis 200ml-es befőttes üveg. Bemutatom az anyakovász elkészítésének és fenntartásának módját is. Mivel ezek hosszan kovászolt kenyérfélék, ezért csak kora délutántól tudunk kóstolni, ezért reggelit mindenki hozzon magával.

A kenyérsütés közben a receptek mellett előadom, hogyan csökkenti a kovászolás a búzák glutén- és lektintartalmát. Valamint, hogy mi az élettani különbség a mai élesztős pékkenyér és az őseink kovászolt kenyere között és miért van  sok gluténérzékeny ember napjainkban és régebben miért nem volt.  

A kenyérsütés bemutatót Deák Albert tartja, aki családjával, Zöld menü néven, egy vegán, gluténmentes családi kifőzdét üzemeltet Szentes mellett a Deák tanyán.

Jelentkezés Túrócziné Edinánál a Jászteleki Önkormányzatnál.

Honlapunk: http://deaktanya.webnode.hu/

Várunk titeket sok szeretettel!

 

Az esemény helyszíne térképen