Kovászolt kenyértésztákat készítünk teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből és fehér királybúzalisztből, melyekből aztán lángost, kenyérlepényt, zsömléket és kenyereket sütünk otthoni körülmények között. Közben készítünk napraforgótejfölt a kenyérfélékhez. Mindenki vihet haza friss anyakovászt az otthoni sütés elkezdéséhez, amihez szükséges egy kis 200ml-es befőttes üveg. Bemutatom az anyakovász elkészítésének és fenntartásának módját is. Mivel ezek hosszan kovászolt kenyérfélék, ezért csak kora délutántól tudunk kóstolni, ezért reggelit mindenki hozzon magával.
A kenyérsütés közben a receptek mellett előadom, hogyan csökkenti a kovászolás a búzák glutén- és lektintartalmát. Valamint, hogy mi az élettani különbség a mai élesztős pékkenyér és az őseink kovászolt kenyere között és miért van sok gluténérzékeny ember napjainkban és régebben miért nem volt.
A kenyérsütés bemutatót Deák Albert tartja, aki családjával, Zöld menü néven, egy vegán, gluténmentes családi kifőzdét üzemeltet Szentes mellett a Deák tanyán.
Jelentkezés Túrócziné Edinánál a Jászteleki Önkormányzatnál.
Honlapunk: http://deaktanya.webnode.hu/
Várunk titeket sok szeretettel!