Hírek

Elérhetőségek

Helyi Termelői Piacok kialakítása Jászjákóhalma és Jásztelek településeken

Kedvezményezett neve: JÁSZJÁKÓHALMA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT
Konzorciumi partner: JÁSZTELEK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT
A projekt címe:
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS JÁSZJÁKÓHALMA ÉS JÁSZTELEK TELEPÜLÉSEKEN
Projekt azonosító száma: TOP-1.1.3-15-JN1-2016-00013
A szerződött támogatás összege: 83.000.000 Ft, mely az alábbiak szerint oszlik meg a konzorciumi tagok között:

JÁSZJÁKÓHALMA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT: 40.000.000 Ft
JÁSZTELEK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT: 43.000.000 Ft

A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.10.07.

A tervezett beruházás keretében termelői piac létesítésére kerül sor Jászjákóhalma és Jásztelek településeken. A projekt konzorciumban valósul meg a két települési önkormányzat részvételével. A konzorcium vezetője Jászjákóhalma Községi Önkormányzat, míg a konzorciumi partner Jásztelek Községi Önkormányzata.
Mindkét település esetében a fejlesztés fő motivációs tényezője, hogy a helyi termelők jelenleg a környező Jász települések piacain, és felvásárlóik által tudják értékesíteni megtermelt áruikat vagy az utcákon a földre pakolva árulják termékeiket, ami balesetveszélyes és nem higiénikus. Az utazással, a közvetítő kereskedelem igénybevételével anyagi hátrány éri a termelőket, azonban az új piac megépítésével csökkenthető az élelmiszer-ellátási utak hossza.

Az Önkormányzatok felmérték a lehetőségeket és az alábbi helyszíneket választották a projekt helyszíneiként:
-    Jászjákóhalma, Szent József tér (hrsz.: 984.)
-    Jásztelek, Szabadság utca 86.

Mindkét terület a település központjában található, jól megközelíthetők. Központi fekvésükből adódóan könnyen elérhető gyalogosan és járművekkel egyaránt. A kialakításra kerülő piacterek mozgáskorlátozottak részére is elérhetővé válnak az akadálymentesítés eredményeként, továbbá a fedett standokkal ellátott piacterek jogszabályi előírásoknak megfelelő műszaki paraméterekkel, zöld felülettel és az előírt darabszámú parkolóhelyek kialakításával valósulnak meg.
A fejlesztés eredményeként létrejövő piacterek kialakításával az Önkormányzatok célja a piac terep- és területrendezése, megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett egy kulturált helyszín megteremtése. A piacterek kialakításának köszönhetően a termelők helyben termelt, friss, ismert eredetű és kiváló minőségű élelmiszereiket helyben értékesíthetik helyi vásárlóik részére, ezáltal megteremtve a mezőgazdaságból élők számára a méltányos jövedelem elérésének lehetőségét, a mezőgazdasági termelékenység növelését, a biztonságos és növekvő arányú élelmiszerkínálat megteremtését, a mezőgazdasági alapanyagok és az abból készült élelmiszertermékek helyi piacon való térnyerésének elősegítését.
A beruházás befejezését követően igény szerint hetente akár több alkalommal is tarthatnak vásárokat a településeken.

Képek

Sajtóközlemény